Het Pand
Het kantoor is gevestigd in het pand dat velen kennen als de (voormalige) Raad van Arbeid, ofwel 'De Raad'

Geschiedenis van het pand
Oorspronkelijk werd het pand in 1897 als woonhuis gebouwd in opdracht van de directeur van de zeepfabriek Kinheim ( een oude naam voor Kennemerland) en had het de naam Albadastate. In 1919 werd het woonhuis tot kantoor verbouwd en nam de net opgerichte Raad van Arbeid er zijn intrek. De Raad van Arbeid was het uitvoeringsorgaan van de AOW, de Algemene Kinderbijslagwet, de toenmalige Ziektewet en de Invaliditeitswet. In 1982 verhuisden de medewerkers van het kantoor naar een nieuwbouwpand en kwam de Raad van Arbeid leeg te staan. Lang stond het pand overigens niet leeg want al snel werd het gekraakt. Er was een verschil in cultuur tussen de krakers van de Raad en de krakers van een ander oud pand in Alkmaar, Parkhof. Vervolgens is het pand in 2009 gesloopt en herbouwd.

Kunst.
De Raad was een broedplaats voor kunst-en cultuurminnaars in tegenstelling tot Parkhof waar de punkers huisden. De bekendste kunstenaar die de Raad heeft voortgebracht is lied- en levenskunstenaar Maarten van Roozendaal (1962-2013). Hij heeft een lied over de Raad geschreven genaamd Omgedraaid. In het na zijn dood verschenen boekje 'Om te janken zo mooi' heeft Joost Zwagerman op basis van de songtekst een mooi stukje proza geschreven.

Na wat Maarten zelf noemde een doelloze periode in de Raad is het hem gelukt door te breken als artiest.
'Mislukken kon niet, want ik had niets te verliezen'.

Maarten van Roozendaal staat in de visie van advocatenkantoor Kerstin Hopman symbool voor hoop en creativiteit. Hoop voor diegenen die in een moeilijke fase van hun leven zitten terwijl ze vaak barsten van het creatieve talent. Talent dat gezien mag worden! Het advocatenkantoor wil aan diegenen een platform bieden om hun talenten (voor de eerste maal) aan het publiek te tonen. In dat kader zullen er exposities van beginnend kunstenaars worden georganiseerd.

Ofwel: de tijd van doem is voorbij, wij kijken vooruit, zoals ook het motto van de krakers was!


Kunst voor iedereen

Omdat KunstNetTV 20 jaar bestaat is in de jubileummaand oktober een item te zien waarin zeven kunstliefhebbers bij hen thuis aan het woord komen. Ze hebben allemaal een origineel kunstwerk van een kunstenaar. Maar waarom? KunstNetTV sprak met Kerstin Hopman bij Kunstuitleen Alkmaar.

Klik op de afbeelding hieronder om de aflevering te bekijken. 

Regionaal Archief Alkmaar


CONTACT

Helderseweg 1-D
1815 AB Alkmaar
072 210 01 30
info@kerstinhopman.nl
 
 

design | techniek | hosting 12design creations & promotions